TY - BOOK AU - Simonsohn,Barbara AU - Burianová,Milada TI - Stévie: přírodní alternativa cukru a sladidel : hříšně sladká, ale zdravá SN - 978-80-249-2127-3 PY - 2013/// CY - Praha PB - Ikar KW - stévie sladká KW - czenas KW - sladidla KW - léčivé rostliny KW - fytoterapie KW - zdravá výživa KW - jídla KW - Stevia rebaudiana KW - sweeteners KW - medicinal plants KW - phytotherapy KW - healthy eating KW - meals KW - kuchařské recepty KW - populárně-naučné publikace KW - popular works KW - cookbooks N1 - Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík N2 - Alternativní přírodní sladidlo jako plnohodnotná náhražka cukru získaného z cukrové řepy či třtiny; Lidské tělo potřebuje cukr, mozek nemůže bez glukózy pracovat. Tělo však nepotřebuje rafinovaný bílý cukr, ale komplexní sacharidy s dlouhou dobou vstřebávání spolu s minerálními látkami, které jsou pro metabolismus sacharidů potřebné. Cukr odebírá tělu důležité vitaminy skupiny B, neobsahuje rovněž žádné vitální látky. Zdravější jsou přírodní sladidla: obsahují minerály a vitaminy, mají méně kalorií. Stévie je paraguayská sladká bylina neobsahující kalorie a působící antibakteriálně. Autorka dokazuje její účinnost a pozitivní dopady na lidské zdraví. Uvádí řadu receptů pro praktické využití v domácnosti ER -